Belgische en Franse overheden kiezen o.a voor Biosynex corona antigeen sneltest

Intro tekst

Het Federaal Geneesmiddelenagentschap heeft de bedrijven o.a. Biosynex gekozen om miljoenen corona-sneltests te leveren.

Vlaanderen besliste vrijdag vier miljoen snelle coronatests te kopen. Daar is een budget van 15 à 30 miljoen euro voor uitgetrokken. Het eerste half miljoen tests dat de federale overheid besteld heeft, zou er volgende week zijn. Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf in het parlement aan dat federaal in een eerste fase op vijf miljoen tests mikt.

Afbeelding

Biosynex COVID-19 antigeen sneltest

Deze testen kunnen helpen de labo's te ontlasten. Die kunnen ongeveer 65.000 PCR-tests aan, terwijl dagelijks ruim 70.000 worden afgenomen. Dat leidde tot zulke vertragingen dat de hele teststrategie werd bijgesteld om alle tests te kunnen verwerken.

Advies

De Risk Assessment Group (RAG), een vehikel dat de overheid assisteert in de gezondheidscrisis, bracht op 12 oktober een advies uit dat de contouren van zo'n strategie schetst. De RAG ziet de sneltest als een veelbelovende aanvulling op de PCR-test, zij het eerder in scholen en bedrijven.

'Op plaatsen met veel kwetsbare mensen is er een risico dat je een besmettelijk persoon mist, wat een potentiële tijdbom is', zei Paul Pardon, lid van de taskforce, deze week aan De Tijd. Ook bij een andere methode, de speekseltest, is voorbehoud gepast. 'Het gebruik wordt alleen aanbevolen bij herhaaldelijke, minstens wekelijkse screening bij volwassenen zonder symptomen, zoals het personeel in woon-zorgcentra.' De experts schetsen in het advies een tiental situaties of patiënten en welke test het best wordt gebruikt, met eventuele alternatieven.

Grote bedrijven, scholen of woon-zorgcentra kunnen zelf tests aankopen. Het FAGG zal op zijn website een overzicht plaatsen met gehomologeerde tests.

https://www.challenges.fr/entreprise/sante-et-pharmacie/covid-19-le-min…

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/miljoenen-coronas…

Klik hier voor meer informatie over de Biosynex COVID-19 antigeen sneltest